De Kleur Oranje

      Reacties uitgeschakeld voor De Kleur Oranje

Als Nederlander kan je er niet aan ontkomen: de kleur oranje. Iedereen heeft wel een sjaal, shirt of pet liggen in deze Hollandse kleur. Het Rotterdamse cultureel centrum WORM vraagt iedereen nu oranje spullen in te leveren om de vluchtelingen er blij mee te maken.

Dit is voor maar weinig functies een geschikte kleur. Solliciteer je bij een sportschool, sociaalgerichte instelling of wordt je ingezet voor een reorganisatie, kun je voor oranje accenten kiezen. Je geeft aan actief te zijn en over een groot sociaal gevoel te beschikken. Ben je van nature erg introvert, kan een klein oranje accent je wat opener doen overkomen.

In alle overige gevallen kun je deze kleur beter mijden; je wordt niet serieus genomen in oranje kleding.{}

Kinderschoenen zijn natuurlijk altijd kleurrijk geweest, maar ook daar wordt meer geëxperimenteerd met prints en ook de damesschoen beleeft een zoektocht naar grensverleggend bezig zijn. En dat uit zich in combinaties van kleuren, uitgesproken belijningen, extra naden en stiksels waarin kleuren speels worden verwerkt. Mannen zijn in hun kleedgedrag wat behoudender maar ook zij zijn eindelijk om. Dit begon al met het dragen van cognac-kleurige schoenen onder een donker kostuum. In Italië al jaren heel gewoon, maar de laatste twee à drie jaar is die trend pas opgepikt door de Hollandse man en hier al als heel gewaagd ervaren. Het meest wordt er door hen echter geëxperimenteerd in felle kleurtjes bij sneakers.

In de jaren vijftig hoorde een paar handschoenen gewoon bij 's vrouws dagelijks tenue, de nog steeds zeer fraaie zwartwit foto's met daarop filmdiva's als Grace Kelly of Audrey Hepburn zijn hier goede voorbeelden van. En binnenkort is dat weer zo, alleen zijn de lange handschoenen tot de oksel vervangen door strakke korte handschoentjes in kekke kleurtjes.

Tot slot: kleur is een ontzettend moeilijk en subjectief onderwerp, dus er ‘tips' voor geven is het lastigste ooit. Kleur heeft wat mij betreft heel veel te maken met gevoel en er hele theorieën over schrijven (wat ik net heb gedaan) heeft met dat gevoel niets te maken. Toch hoop ik dat, ‘wanneer je het gevoel hebt dat je het gevoel niet hebt', je wat kunt met mijn tips. En niet alleen voor je outftis: kleur kun je natuurlijk ook combineren in kunst, decoraties, interieur en nog veel meer.